ТУТРАКАН 1916

Продукцията „Тутракан 1916“ пресъздава една от най-епичните битки по време на Първата световна война. Събитията от 5 и 6 септември 1916 г. са с огромно значение за българската история, защото водят до освобождението на Добруджа и повторното ѝ присъединяване към Родината ни. Продукцията е заснета по съвместен проект на Историческия музей в Тутракан и Музея на долни Дунав в гр. Кълъраш, Румъния. За заснемането на историческата битка се използва VR/360 видео технологията, която ще позволи на зрителите да станат преки участници в баталните сцени. Посетителите на Историческия музей в Тутракан, които ще гледат филма, ще могат не просто да бъдат пасивни наблюдатели, но и да станат реални участници в легендарните исторически събития с помощта на последно поколение комплекти за виртуална реалност, които позволяват 3D и акустично възприемане. Десетминутният филм, който ще бъде показван в Историческия музей в Тутракан, е част от проекта ROBG-271 – „Тутракан-Кълъраш – иновативен културен мост за устойчиво регионално развитие“. Координатор на проекта е Джена Славова, режисьор на филма „Тутракан 1916“ е Нино Андреев, а 360 градусовото заснемане се реализира от екипа на БМ Вижън. Продукцията е подготвяна близо 2 години и реализирана в последната седмица на май 2021 г. на военния полигон край с. Беляковец, Велико Търново, със съдействието на Националния военен университет „Васил Левски“. В продукцията участват екип актьори, 12 каскадьора и масовка от над 100 курсанта от висшето учебно заведение. Специално за продукцията Висшето военно училище предостави легендарните пушки Манлихер М95, образец 1895 година, с които нашите деди са участвали във войните за национално освобождение и подготвиха цялата логистика на бойното поле, което бе презицно избрано така, че максимално да се доближава до реалното място, където през 1916 г. се е водила битката. На терен бяха изградени автентични укрепителни съоражения: бодлива тел, окопи и вълчи ями, а на снимачната площадка присъства и копие на оригиналното куполно оръдие от 1916 г.

ГОДИНА

2021

ПАРТНЬОР

КЛИЕНТ

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ТУТРАКАН

С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА EUROPEAN REEGIONAL DEVELOPMENT FUND UNDER THE INTERREG V-A ROMANIA – BULGARIA PROGRAMME

СЕКТОР

МУЗЕИ & ГАЛЕРИИ ТУРИЗЪМ

ПРОДУКТ

VR/360° ФИЛМ

ТЕХНОЛОГИИ

360° ВИДЕО

CGI

ДОСТЪПНО ЗА

VR HEADSET

РЕЗУЛТАТ

 

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И РЕШЕНИЯ

Организационни:

Пресъздаването на една толкова значима и емблематична битка изисква максимално ниво на достоверност, историческа истина и атрактивност. За целта като консултанти бяха избрани светила в областта на историята и веонното дело. Освен това беше нужна значителна организация, свързана с подготовката на бойното поле. Толкова мащабна и деликатна от гледна точка на безопасност инициатива нямаше как да бъде реализирана без активното участие на Национален военен университет “Васил Левски”. Статистите, участващи във възстановката, бяха курсанти с изключителна подготовка и дисциплина. След дълги проучвания, военните подбраха, изследваха и подготвиха терена така, че да бъде максимално близък до мястото на реалните бойни събития от преди век, а процесът отне няколко месеца. Бяха изградени военни съоражение по модел от Първата световна война – окопи, ограждения с бодлива тел, вълчи ями и др. Професионални сапьори и екип за специални ефекти осигуриха максимално добри и реалистични взривове на бойното поле при максимални мерки за безопасност.

Технологични:

Основното предизвикателство пред нас, от БМ Вижън беше самото заснемане на панорамното видео. Целта на екипа беше да се постигне максимално въздействие върху гледащия, пренасяйки го в епицентъра на бойните действия. По тази причина решението беше камерата да бъде в движение, следейки войник, участващ в бойните действия. Поради спецификите на терена – пресеченост и дължина (над 200 м.), беше невъзможно използването на “тролей” или бъги. Многото хора на терен, взривовете и летящите отломки пък не позволяваха заснемане с дрон. Единственото решение беше монтирането на камерата на пушката на войника. Беше изработена специална система за монтаж и беше използвана камерата с най-добра софтуерна стабилизация на изображението – Insta 360 Pro 2. Целта беше да бъде реализиран кадър с максимално качество, който да позволи стабилизация на картината, така че крайният продукт да бъде гледаем в очила за виртуална реалност. Крайният резултат от снимките е зашеметяващ. Постпродукцията е и предизвикателство, и приключение, и голямо удоволствие. Филмът ще бъде достъпен за гледане в Историческия музей в Тутракан през месец ноември 2021 г.

БИЗНЕС СТОЙНОСТ НА ПРОДУКТА

По света бързо расте броят на музейните експозиции, които включват иновативни методи и продукти в представянето на културно историческото наследство и превръщат сухите факти в атракция за посетителите. У нас Историческият музей в Тутракан е един от пионерите в тази посока. VR продукцията “Тутракан – 1916”, заснета в 360 среда и то в 3D формат, е първа по рода си в България и не само. Тя позволява на зрителя да бъде пряк участник в събития, да потъне в невероятните гледки и възстановката на битките, преживявайки ги лично. Това е важна стъпка за привличане на значителна аудитория от всички възрасти, както и предпоставка за увеличаване на приходите на музея. Реализираният иновативен кинематографски продукт във виртуална реалност е нов вид туристическа атракция, която има и висока образователна стойност и засилва икономическия аспект на институциата Исторически музей Тутракан. Той е изключително подходящ за привличане на туристи както на местно ниво, така и при участия на национални и международни събития и изложения.

ГАЛЕРИЯ НА ПРОЕКТА

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ:

„Имаме експозиция „Тутраканска епопея“ в Историческия музей и искаме да я обновим и да я направим по-близка до съвременните поколения, за да ги приобщим към миналото, да създадем интерес и емоционална обвързаност на младите хора с онова, за което са дали живота си нашите предци. Идеята е този филм, който ще е направен със средствата на виртуалната реалност, да възпроизведе част от битката, а тази битка е важна, защото победата при Тутракан поставя началото на освобождението на цяла Южна Добруджа. Той е един модерен музеен експонат, който ще разкаже на живо за героизма на нашите деди и вярвам, че ще се превърне в истинска атракция за туристите“

Петър Бойчев
Директор на Исторически музей – Тутракан

FIND OUT HOW VR, INTERACTIVE VIDEO AND AR CAN HELP YOUR BUSINESS