„СРЕДНОВЕКОВНИЯТ ШЕДЬОВЪР - БОЯНСКА ЦЪРКВА“

„СРЕДНОВЕКОВНИЯТ ШЕДЬОВЪР – БОЯНСКА ЦЪРКВА“ Малката църква “Св.Св. Никола и Пантелеймон” е едно от чудесата на България, включени в Списъка на Юнеско за опазване на културните и природни ценности със световно значение. Разположена е в пазвите на планината Витоша, недалеч от София. Иконографските шедьоври от средата на 13 век се считат за предвестник на Европейския ренесанс, което прави малкия християнски храм предпочитана дестинация за много чужди и български туристи, за учени и изследователи на християнското изкуство от цял свят. Историята и пластовете й са пропити с легенди. Една от тях е за гения на Боянския майстор, който разчупва каноните на иконописването и създава 240 изображения, всяка от които има уникална индивидуалност и много висока художествена стойност. Ликовете на ктиторите на църквата Калоян и Десислава са признати от специалистите за едни от най-одухотворените средновековни образи. Боянската църква е единственият изцяло запазен паметник на Търновската живописна школа. По проект на цар Фердинанд, в началото на 20 век около нея е изграден живописен малък парк. В него е погребана царица Елеонора Българска, с признателност наричана “Ангела-спасител на Боянската църква”. Тя не допуска храмът да бъде разрушен и с лични средства поставя началото на спасителни и реставрационни дейности – с малки прекъсвания продължили цял век. Днес Боянската църква е музеен филиал на Националния исторически музей и един от най-посещаваните български туристически обекти. „Средновековният шедьовър – Боянска църква“ е един от четирите филма във виртуална реалност, създадени по проект “Потапяне в културата в 360°” за Културната програма на Българското председателство на Съвета на Европейски съюз 2018 г.

ГОДИНА

2018

КЛИЕНТ

“АСОЦИАЦИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА МЛАДЕЖКИ ИНИЦИАТИВИ” по проект “Потапяне в културата в 360°”, част от Културна програма за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г.

СЕКТОР

КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО ТУРИЗЪМ

ВИД

VR/360° НАУЧНО-ПОПУЛЯРЕН ФИЛМ

ТЕХНОЛОГИИ

360° СНИМКИ

360° ВИДЕО

МУЛТИМЕДИЙНИ ЕЛЕМЕНТИ

ДОСТЪПНО ЗА

VR HEADSET
DESKTOP
MOBILE
WEB

РЕЗУЛТАТ

Езикови версии – BG, EN

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И РЕШЕНИЯ

Уникалните стенописи на Боянската църква са под егидата на Юнеско. За да се запазят за поколенията, те се съхраняват при строг консервационен режим. Достъпът вътре в обекта е ограничен на 10 минути и до 10 човека. А до втория етаж се допускат само специалисти. В същото време славата на Боянската църква и интересът на туристите към нея са наистина големи, така че едно от предизвикателствата е да се използва съвременна визуализация и модерни устройства, за да се покаже този уникален исторически обект по подходящ и атрактивен начин . Видео презентацията във виртуална реалност е добър отговор на това предизвикателство, защото предоставя на зрителя потапящо изживяване, което е много повече от обикновен разказ. Гледайки през очила за виртуална реалност, зрителите получават мултисензорно изживяване, докосвайки се до детайлите в панорамна среда и следвайки завладяващия разказ с привличащите вниманието ефекти. По този начин те остават с трайни впечатления и нови знания, независимо дали някога са посещавали обекта физически или не. Отличен презентационен инструмент за туристически и мултимедийни центрове, представяния по време на изложения и всякакви културни събития.

БИЗНЕС СТОЙНОСТ НА ПРОДУКТА

В популяризирането на българските археологически и културни обекти има сериозна празнина. Отговорността е тя да бъде запълнена с атрактивни и качествени продукти, с които богатото културно и историческо наследство на България да бъде представено пред света по начин, който да провокира вниманието на туристите и желанието им за реално посещение. “Средновековният шедьовър – Боянска църква” е част от проекта “Потапяне в култура в 360°”. Заедно с другите VR филми от поредицата беше представян с VR оборудване от най-висок клас на специализиран промо павилион пред НДК, София през юни 2018 г., а също и пред делегати, сътрудници и журналисти, гости и участници в съпътстващи конференции и културни събития по време на финала на Председателството. “Невероятно” и “Непременно ще го посетя”, заедно с мнението на младите хора, че “така се учи адски готино” и “мястото е супер уникално”, са едни от най-честите реакции на зрителите. VR продуктът е отличен презантационен инструмент за туристически центрове, изложения, културни форуми, лекции и практически обучения по история, архитектура и изобразително изкуство. Улеснява качествения достъп до култура за хора в неравностойно положение, ученици, студенти и специалисти.

ГАЛЕРИЯ НА ПРОЕКТА

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ:

Легендарният Боянски майстор е събирателен образ на екип зографи, представители на Търновската живописна школа, а църквата е единственият изцяло запазен паметник на тази школа. Портретът на цар Константин Тих Асен и царица Ирина, внучка на Йоан Асен II, е единственото запазено стенописно изображение на царска двойка, управлявала средновековна България.

Образът на Архангел Гавриил в старата част на църквата “оживява” при съприкосновение със слънчевите лъчи. За първи път в стенописи на средновековен храм се появява гола човешка фигура, макар под формата на антична статуя.

Ктиторският надпис е единственият писмен източник с точни данни за годината на изграждане и стенописване на пристройката, посветена на Свети Никола, както и царствената принадлежност на севастократор Калоян. От средата на 20 век, с цел запазването от срутване и съхраняването ѝ за поколенията, църквата е обявена за музей, а богослуженията и ритуалите в нея са забранени. Вписана е в Листата на Юнеско през 1979 година, като основна заслуга за това има Людмила Живкова.

РАЗБЕРЕТЕ КАК VR, ИНТЕРАКТИВНОТО ВИДЕО И AR ЩЕ ПОМОГНАТ НА ВАШИЯ БИЗНЕС