„МЕДНОТО СЪРЦЕ НА БЪЛГАРИЯ“

Заводът на Аурубис България има над 60 годишна история. От 2007 той е част от групата Аурубис – най-голямата компания за преработка на мед в Европа с близо 7 400 служители, която управлява производствени мощности и търговска мрежа в 24 държави на три континента. Аурубис България се намира в Средногорието, между Златица и Пирдоп и в него работят над 850 човека, заедно с още 1500 служителите на външни фирми. Той е изключително ценен за българската икономика, като осигурява дял от цели 8-9 % от родния износ. В завода се произвежда мед с най-висока чистота – 99, 99% , сертифицирана на Лондонската метална борса под марка “Pirdop”, клас А. Четирите ключови производства се осъществяват в Металургия, Рафинерия, Обогатителна фабрика и завода “Сярна киселина”. Има и център за научна и развойна дейност, пречиствателни станции, а скоро и собствен соларен парк, най-големият за собствени нужди, изграждан в България. Нисковъглеродната икономика е разумното бъдеще, а преходът към нея не е възможен без медта. Това е най-важният метал за производството на електромобили, вятърни електроцентрали и високи технологии с нисък разход на енергия, а и за живота като цяло. Защото медта е в телефоните и компютрите, в битовите и медицински уреди, в автомобилите, самолетите, в жиците, по които електричеството достига до хората. VR филмът “Медното сърце на България” е вълнуващо приключение, което започва с формирането на Вселената като материя, енергия, химически елементи и живота като цяло, откриването на метала мед – един от най-важните за човешката еволюция, и продължава с процесите и дейностите в Аурубис България, благодарение на които се добива мед с най-висока чистота. Потапянето на зрителя в панорамната среда на производствената атмосфера е може би единственият вариант той да бъде запознат отблизо и по начин, немислим с други средства, за толкова кратко време и воден от експертния разказ на служители от завода. Продукцията е създадена при отлична колаборация между Аурубис България и БМ Вижън. Двата екипа с удоволствие приеха предизвикателството да влязат в “обувките” на другия, за да може всеки детайл от сценария и заснемането да бъде осмислен и предаден по интригуващ за зрителя начин.

ГОДИНА

2020-2021

КЛИЕНТ

АУРУБИС БЪЛГАРИЯ

СЕКТОР

КОРПОРАТИВНО ПРЕДСТАВЯНЕ ИНДУСТРИЯ

ВИД

VR/360° 3D ФИЛМ

ТЕХНОЛОГИИ

360° 3D ВИДЕО CGI

ДОСТЪПНО ЗА

VR HEADSET
DESKTOP
MOBILE
WEB

РЕЗУЛТАТ

(видео тийзър)

Езикови версии – BG, EN

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И РЕШЕНИЯ

Интересът към производствените дейности в един от най-големите заводи у нас – Аурубис България, е голям. Социалната отговорност е важна част от корпоративната стратегия и политика на завода. За последните 20 години за модернизиране на производствените процеси и опазване на околната среда, както и за подкрепа на регионалните общности в областта на образованието, културата, спорта, здравеопазването и други обществени ползи, са инвестирани над 2 милиарда лева. Всеки, който желае да посети завода, е добре дошъл. За това се отделят ресурси – време и експерти, които провеждат специални турове в производствата и отделите. Преди посещението си гостите преминават стриктен инструктаж за сигурност и тест за правилата, които трябва да спазват на територията на завода, след което всеки посетител бива оборудван с работно облекло и обувки, каска, очила и респираторна маска. Предвид абсолютната сигурност в част от производствата, достъпът на външни лица е забранен. А често там се случва най-интересното. Поради тази причина, както и с цел спестяването на време и средства за осъществяване на посетителските турове, Аурубис България избра алтернативен подход за задоволяване интереса към своето производство – реализацията на филм във виртуална реалност. Компютърно генерираната среда, висококачественото 3D панорамно (360°) видео и пространствен звук осигуряват на зрителя, “тръгнал” по пътя на медта, пълно потапяне и несравними емоционални изживявания. Това е иновативен модел сторителинг, на който зрителите ще се наслаждават с оборудване от последно поколение в специализиран център.

БИЗНЕС СТОЙНОСТ НА ПРОДУКТА

VR филмът е корпоративна видео визитка, с която заводът представя пред партньори, клиенти и обществеността своето производство и значението на медта за живота като цяло. Максимален ефект се постига при гледане с очила за виртуална реалност, но филмът е достъпен и за смарт устройства – телефони, таблети и компютри. Представянето му със специално оборудване при посещения, на работни срещи, търговски изложения и договаряния, както и достъпността му на интернет платформи, го прави отличен инструмент в маркетинговия пул на Аурубис България.

ГАЛЕРИЯ НА ПРОЕКТА

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ:

Медта е първият метал, открит от човека преди повече от 10 хиляди години.

Най-вероятно copper идва от името на остров Кипър, който е основният източник на медната суровина в епохата на елинизма и Римската империя. Медта се свързва с гръцката богиня Афродита, родена от водите край остров Кипър, и нейният латински еквивалент Венера, пресъздадена в шедьовъра на Сандро Ботичели „Раждането на Венера“ (Уфици, Италия) В алхимията символът на медта бил като символа на планетата Венера. В Менделеевата таблица медта се отбелязва с CU 29 – от латинското Сuprum и поредния номер в редицата химически елементи. Металът мед има отлична електропроводимост и може да бъде рециклиран безброй пъти, без това да навреди на качеството му. Името на завода – Аурубис, идва от латински и означава червено злато. Самият метал мед също често е наричан червено злато.

8% от износа на България се дължи на Аурубис.

Коминът на Аурубис, превърнал се в негова емблема, е най-високият в България – цели 325,5 метра. Той е с 1.5 метра по-висок дори от внушителната Айфелова кула в Париж (324 м с антената) .

РАЗБЕРЕТЕ КАК VR, ИНТЕРАКТИВНОТО ВИДЕО И AR ЩЕ ПОМОГНАТ НА ВАШИЯ БИЗНЕС