„ДЕСТИНАЦИЯ ВРАЦА - ВЕЛИЧИЕ И КРАСОТА В 360°“

„ДЕСТИНАЦИЯ ВРАЦА – ВЕЛИЧИЕ И КРАСОТА В 360°“ Докосването до величието и красотата на Врачанския балкан във виртуална реалност е истинска провокация за сетивата. Историческият разказ за Ботев прелива в картини от почти девствената на места природа на региона, туристически атракциони и предизвикателства за любителите на екстремни спортове. Вълнуващо и истински реалистично изживяване е потапянето в магическите зали на пещера Леденика, гледката от 400 метра височина през „очите“ на катерачи и още по-отвисоко – с погледа на парапланеристите, прелитащи над пазвите на Балкана, усещанията под струите на живописните водопади Скакля и Боров камък или от ръба на природния феномен Кобилини стени, с изглед към дефилето и снежните върхове на Рила и Пирин. VR филмът е реализиран в изпълнение на родолюбивата мисия на три забележителни българки и тяхното сдружение „Книгини“ за възраждане интереса към родния им град, културните традиции и величествената природа на региона. Продукцията получи подкрепа и от Община Враца, а представянията на филма са част и от промотирането на мащабния проект “Open Vratsa”, чиято цел е популяризирането на града и врачанския дял на Стара планина, като привлекателна туристическа дестинация.

ГОДИНА

2019

КЛИЕНТ

СДРУЖЕНИЕ “КНИГИНИ”

СЕКТОР

ТУРИЗЪМ ДЕСТИНАЦИИ

ВИД

VR/360° ФИЛМ

ТЕХНОЛОГИИ

360° СНИМКИ

360° ВИДЕО

МУЛТИМЕДИЙНИ ЕЛЕМЕНТИ

ДОСТЪПНО ЗА

VR HEADSET
DESKTOP
MOBILE
WEB

РЕЗУЛТАТ

Езикови версии – BG, EN

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И РЕШЕНИЯ

Да се възроди интереса на българите, и особено на младите хора към личностите и епохите на величие, да се запали приключенската искра в тях и желанието да се срещнат от първо лице с истинската природа, да се намери съвременен език и демонстрационни средства, които да провокират реално посещение. Чуждестранните туристи също се нуждаят от съвременен рекламен подход, за да “преживеят” истински бъдещата си ваканция. VR/360 градусовите изживявания с очила за виртуална реалност са отличен инструмент и модерно решение в отговор на всички тези предизвикателства.

БИЗНЕС СТОЙНОСТ НА ПРОДУКТА

Изборът на виртуална реалност, и то в 3D формат, е привлекателен начин да се представи всичко това, а благодарение на VR очилата зрителят се изолира от физическия свят, за да потъне в невероятните гледки и възстановката на исторически събития, преживявайки ги лично. Продуктът е представян многократно на обществени събития и туристически форуми от Сдружение “Книгини”. Често те даряват това невероятно изживяване на ученици и хора от домове за възрастни или в неравностойно положение. Емоцията, която гледащите изпитват при полета с парапланер или от върха на отвесните скали над прохода Вратцата, “застанали” на ръба на най-високата точка на Врачанския балкан – Бегличка могила, или под пръските на мощния водопад Скакля, според техните думи, е сравнима единствено с тази от реално посещение. За повечето възрастни хора това е единственият начин да посетят всички места от филма, да полетят, да стигнат върха. За младите филмът е и урок по родолюбие, и мотивационен инструмент да излязат сред природата и да живеят с нея. Община Враца също отчита високата добавена стойност на продукта, с който атрактивно допълва туристическата си реклама и представяния на национални и международни събития.

ГАЛЕРИЯ НА ПРОЕКТА

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ:

В търсене на лобното място на Христо Ботев, Иван Вазов открива местността Погледец. С часове той съзерцава невероятната гледка, ширнала се пред очите му, и това го вдъхновява да напише не само разказа “Една българка”, но и някои от най-хубавите стихове в “Епопея на забравените”.

В с. Челопек, в къщата на вазовата героиня от разказа “Една българка”баба Илийца, могат да бъдат видени цедилото-люлка (цадилка), в което жената е носила болното си внуче, докато е спасявала ботевия четник, родословното й дърво и автентични носии и битови предмети от региона, сред които: прототипа на ръчния миксер – изработена от дряново дърво качамилка, джуруляк, софра и трикраки столчета на 200 години и още куп ценни неща.

Истинското име на баба Илийца е Пена, а от името на мъжа йИлия идва и излезлият от употреба днес нарицателен начин.

Водопадът Скакля е най-високият непостоянно течащ водопад на Балканите (141.5 м) Заради отличната си акустика “концертната зала” на пещера Леденика и до днес е предпочитано място за концерти. Недалеч от Бистрешки манастир се намира скалната килия, в която, според местните предания, Иван Рилски прекарва в пост и молитва няколко години от живота си.

Връх Околчица е избран за място, на което е издигнат мемориалният опълченски кръст в памет на Ботев и неговите четници, заради височината и видимостта си от всички посоки. Самото лобно място на великия поет и революционер Христо Ботев се намира в подножието на върха, в местността Йолковица.

РАЗБЕРЕТЕ КАК VR, ИНТЕРАКТИВНОТО ВИДЕО И AR ЩЕ ПОМОГНАТ НА ВАШИЯ БИЗНЕС