„ВАРНЕНСКИ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ЗОВЪТ НА ЦИВИЛИЗАЦИИТЕ“

Коя е първата европейска цивилизация и колко богати са били жителите на древния Одесос, днешна Варна? Как по блясъка си местните аристократи от зората на Християнството съперничат на императорския двор? Как майсторите-иконописци – българи и гърци, творили заедно през Възраждането, създават една от най-богатите иконографски сбирки на Балканите? Кои са основоположниците на българската археология? Отговорите се крият в туристическата VR презентация „Варненски археологически музей – зовът на цивилизациите“. Панорамното потапяне в експозицията на един от най-богатите и красиви български музеи разкрива пред зрителя останките от най-древната европейска цивилизация и зараждането на металургията, първото в света обработено злато, антични и средновековни ювелирни шедьоври, както и една от най-ценните иконографски сбирки в България. Виртуален гид “води” през залите на музея с интригуващ разказ и впечатляващи анимирани елементи. Адаптиран на четири езика – български, английски, немски и руски, филмът е акцент в представянията на Община Варна на международни изложения в Москва, Лайпциг, Виена и други. Печели първа награда в конкурса за иновативен продукт на международното туристическо изложение „Ваканция/СПА Експо 2019“, а също и признанието и симпатиите на посетителите.

ГОДИНА

2018

КЛИЕНТ

ОБЩИНА ВАРНА

СЕКТОР

МУЗЕИ & ГАЛЕРИИ ТУРИЗЪМ

ВИД

VR/360° ФИЛМ

ТЕХНОЛОГИИ

360° СНИМКИ
360° ВИДЕО
CGI
МУЛТИМЕДИЙНИ ЕЛЕМЕНТИ

ДОСТЪПНО ЗА

VR HEADSET
DESKTOP
MOBILE
WEB

РЕЗУЛТАТ

(видео тийзър)

Езикови версии – BG, EN, DE, RU

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И РЕШЕНИЯ

Община Варна винаги е залагала на креативни решения в туристическата си политика. Тя е сред най-активните и отлично популяризиращи богатото си културно и историческо наследство български общини.

Предизвикателства:

– Да се създаде нов вид дигитална презентация, която да открои туристическия продукт на дестинация Варна в морето от предложения на конкурентни дестинации;
– Да се популяризира хилядолетната култура на региона и значимостта й в развитието на Европа;
– Да се засили интереса и увеличи посещаемостта на музейните експозиции в града;
– Да се подобри достъпа до култура.

Решението:

Създаване на иновативен VR продукт, с който културата и наследството на Варна да бъдат представени по атрактивен и запомнящ се начин както на международни изложения, туристически форуми и договаряния, така и в туристически центрове, по време на различни събития и рекламни кампании. VR изживяването представя един от най-значимите обекти в региона по модерен начин, открояващ се от масовите и морално остарели презентации. Продуктът е реализиран на четири езика, съобразно международния туристически поток и осигурява пълно “потапяне” на гледащия в различните етапи от историята и културата на региона, превеждайки го през отделните експозиционни секции.

БИЗНЕС СТОЙНОСТ НА ПРОДУКТА

Туристическият VR филм е новаторски презентационен модел, безспорно различен от традиционните рекламни продукти. Той е допълнителен инструмент в маркетинговия пул на дестинация Варна, който “вдига летвата” на туристическото представяне. Въпреки че все по-масово навлиза по света, VR технологията е все още нова и силно впечатляваща. Този тип презентации дават възможност на екипите, промотиращи дадена дестинация, да реализират отличаващи се рекламни кампании на местна и международна сцена.

ГАЛЕРИЯ НА ПРОЕКТА

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ:

Основателите на музея – братя Шкорпил, са основоположници на археологията в България. На тях дължим откриването и на останките на втората българска столица Преслав.

Зараждането на металургията е основната причина за появата на първата европейска цивилизация.

Златните предмети, открити във Варненския халколитен некропол, са над 3000 и с приблизително общо тегло 6 кг. Те са най-старото в света технологически обработено злато, заедно със златото от с. Хотница (края на 5 хил.пр.Хр.)

Първият в България детски музей е организиран в Археологически музей Варна. Открит е през 1986 г.

РАЗБЕРЕТЕ КАК VR, ИНТЕРАКТИВНОТО ВИДЕО И AR ЩЕ ПОМОГНАТ НА ВАШИЯ БИЗНЕС