„АНТИЧНАТА ВИЛА АРМИРА"

„АНТИЧНАТА ВИЛА АРМИРА” Днешните български земи са част от Римската империя в продължение на четири века. Останки от тази велика епоха могат да се видят на много места у нас, но малко от тях са реставрирани и експонирани по атрактивен за туристите начин. 360 градусовата видео продукция „Античната вила Армира“ представя един истински античен диамант. Разкошният провинциален дворец е бил дом на знатни траки, управлявали стратегическия регион около една от основните търговски и военни артерии Виа Егнация. Културната му стойност е сравнима с тази на най-добрите образци от епохата, запазени в днешна Италия. В края на 4 в. мощно земетресение слага край на величието на двореца и неговите обитатели. Те са погребани завинаги под кални свлачища. Благодарение на това обаче сградата е съхранена за поколенията в почти перфектно състояние, с оригиналните черно-бели и цветни музайки, басейн с колонада и шедьоври от ажурни капители и други изключително ценни архитектурни елементи. VR сцените “поставят” зрителите дори там, където при реално посещение не се разрешава достъп. Така те “изживяват” епохата от първо лице, докато слушат интригуващия разказ за живота на обитателите и значимите исторически и културни акценти. Филмът „Античната вила Армира“ е един от четирите филма във виртуална реалност, създадени за Културната програма на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г. и е носител на първите награди в три категории на международния филмов фестивал West Coast International Film Festival, САЩ – за най-добър VR документален филм, най-добър VR разказ и за най-добра VR кинематография.

ГОДИНА

2018

КЛИЕНТ

 “АСОЦИАЦИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА МЛАДЕЖКИ ИНИЦИАТИВИ” по проект “Потапяне в културата в 360°”, част от Културна програма за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г.

СЕКТОР

КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО ТУРИЗЪМ

ВИД

VR/360° ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ

ТЕХНОЛОГИИ

360° СНИМКИ

360° ВИДЕО

CGI

МУЛТИМЕДИЙНИ ЕЛЕМЕНТИ

ДОСТЪПНО ЗА

VR HEADSET
DESKTOP
MOBILE
WEB

РЕЗУЛТАТ

Езикови версии – BG, EN

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И РЕШЕНИЯ

Първото председателство на Съвета на Европейския съюз за България беше едновременно отговорност и предизвикателство. Неговата Културна програма беше създадена с цел не само да представи на делегатите, чуждестранните гости и българското общество най-стойностните образци на родната култура, но и да го направи по запомнящ се начин. В популяризирането на българските археологически и културни артефакти има сериозна празнина. Отговорността тя да бъде запълнена с модерни и качествени продукти, които по атрактивен начин да представят богатото ни културно и историческо наследство пред света, е голяма. За тази цел е нужен новаторски подход, който да грабне вниманието на туристите и събуди желанието им за реално посещение. Проектът “Потапяне в културата в 360°”, част от който е “Античната вила Армира”, e отговор на това предизвикателство. В рамките на проекта са създадени четири VR продукции, представящи по иновативен начин световно значими родни културни постижения и обекти, заинтригували всички, успели да ги гледат с VR оборудване по време на промо представянията през месец юни 2018 г. и в рамките на серия от събития след това.

БИЗНЕС СТОЙНОСТ НА ПРОДУКТА

“Античната вила Армира”, заедно с останалите VR филми от поредицата, беше представян с VR оборудване от най-висок клас на специализиран промо павилион пред НДК, София през месец юни 2018 г., а също и пред делегати, сътрудници и журналисти, гости и участници в съпътстващи конференции и културни събития по време на финала на Председателството. Въздействащ презентационен модел, довел до значително повишаване осведомеността и интереса към българското културно-историческо наследство на широк спектър български и най-вече чуждестранни гости, които имаха възможността да “посетят” значими културни обекти, за които дори не подозираха. Новаторският подход на презентиране получи висока оценка при обратната връзка и от чужденци, и от българи по време на представянията, и затвърди очакванията за голям интерес. “Невероятно” и “Непременно ще го посетя”, заедно с мнението на младите хора, според които “така се учи адски готино” и “мястото е супер уникално” бяха най-честите реакции на гледащите. Филмът бе предоставен про боно на Община Ивайловград за демонстрационен инструмент по време на Международното туристическо изложение Ваканция/Спа Експо 2019 г в София и се превърна в истинска атракция на щанда на Общината, предлагайки на посетителите изживяване, максимално близко до реалното посещение във вила Армира.

ГАЛЕРИЯ НА ПРОЕКТА

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ:

Вилното стопанство е строено според всички предписания на великия римски архитект Ветрувий. Символ и пазител на вила Армира е Горгона Медуза. Според поверията тя вкаменява всеки с лоши помисли към домакините. Ажурните капители са изпълнени с техника и майсторство, които са предизвикателство дори за съвременните майстори. Прозорците на вилата са затворени от стъкло – изключително ценна придобивка за времето си и признак за голямо богатство. Всички помещения са оборудвани с подово отопление хипокауст и покрити с мозайки, според последните модни тенденции в Рим за съответния строителен етап. Античният дворец е открит случайно през 1964 г.

РАЗБЕРЕТЕ КАК VR, ИНТЕРАКТИВНОТО ВИДЕО И AR ЩЕ ПОМОГНАТ НА ВАШИЯ БИЗНЕС